HISTORIA OCH LIVSÖDEN KOMBINERAT MED VACKER NATUR, ARKITEKTUR OCH KONST

NORMANDIE - EN HISTORISK RESA

4-12/9 2019

Välkommen med på en historisk resa till Normandie i Frankrike!Detta år 75- års jubileum

Knapp_BOKA_HAR_300.png

Området är kanske främst känt på grund av 2:a världskriget och D-dagen (Operation Overlord), då de allierade den 6 juni 1944 gjorde den berömda land-stigningen i Normandie. Men förutom det finns också vacker natur, spännande arkitektur och mycket konst. Normandie är även känt för sin Camembert och Calvados.

Vi besöker landstigningsstränder, luftlandsättnings-platser och de i dag närmast kultförklarade platserna Ste Mère Église, Arromanches (platsen för en av de konstgjorda hamnarna) och Pegasus Bridge i Benouville.

Vi studerar slaget om Normandie och besöker den amerikanska kyrkogården i Colleville sur Mer (Omaha Beach) samt flera olika muséer. Med i programmet finns också ett besök på det världsberömda ”tapet-muséet” i Bayeux som skildrar Wilhelm Erövrarens invasion av England år 1066.

Dag 1 Örebro - Lübeck

Avresa från Örebro tidig morgon (kl 05.00). Vi färdas genom Sverige söderut via Danmark och med färja Helsingborg- Helsingör (20 min). Vidare genom Danmark till Rödby. Färjan tar oss snabbt över till Puttgarden (45 min) varifrån vi fortsätter till Lübeck. Här checkar vi in på Park in by  Radisson Lübeck där en god middag och sköna sängar väntar. Ca 75 mil.

Dag 2 Lübeck - Liège

Efter en god och mättande frukost åker vi vidare till Liège som är vårt nästa stopp. Här inkvarterar vi oss på Ramada Plaza Liege center där vi ska bo en natt. På kvällen serveras vi en middag på hotellet. Ca 60 mil.

Dag 3

Liège - Bayeux

Vi lämnar Liège efter frukost för en kort transport till det belgiska fortet Eben-Emael som 10 maj 1940 kuppartat intogs av tyska fallskärmsjägare för att möjliggöra det tyska anfallet mot Frankrike.

Eben-Emael-(1).JPGEfter en guidad tur på fortet fortsätter resan mot Bayeux där vi inkvarterar oss för fyra nätter på Novotel Bayeux. Gemensam middag på hotellet varje kväll.
Ca 60 mil.

Dag 4 Bayeux

Våra 3 dagar i Normandie inleds med besök i Sainte Mère Église, den franska stad som befriades allra först 1944. Vi besöker Airborne Museum där de amerikanska soldaternas dramatiska luftlandsättning i översvämmade områden skildras och det blir tillfälle att gå ombord på den Dakota C 47 som flög över området den 6 juni 1944. Det var här som striderna rasade som värst och där bara ett buskage kunde åtskilja vän från fiende. Här lever legenderna och symbolerna för befriel-sen.

Pointe-de-Hoc-(4).JPGResan fortsätter längs Omaha Beach mot Pointe du Hoc. Det är den lodräta klippa som angreps av 200 amerikaner på morgonen den 6 juni 1944. Idag är det ett månlandskap fyllt av kratrar efter beskjutningen före och under D-dagen. Och det var här som lite saltvatten i en radioapparat påverkade hela förloppet av landstigningen!

Lunchen intas på terrassen vid Casinot i Vierville (ingår ej). Därefter blir det 30 minuters bussresa till den amerikanska kyrkogården i Colleville sur Mer. Nästan 10 000 unga män ligger här under vita kors av marmor och man grips omedelbart av krigets grymhet när man inser att dessa unga människor aldrig fick växa upp i en fredlig värld. Den som kommer ihåg den inledande scenen i filmen Rädda Menige Ryan känner igen sig här.

Efter det går vi 100 meter till motståndsnäste 62 ovanför Omaha Beach. Där blir det ett omtumlande och detaljrikt scenario som beskriver hur unga tyska soldater stred för sina liv och hur lika unga amerikanska pojkar miste livet på stranden. Gockel, Severloh, Frerking och de andra tyska soldater som bemannade WN 62 (WN = Wiederstandsnest = motståndsnäste) blir nästan närvarande igen. Löpgraven, pjäsplatserna, skyttevärnen, förläggningen, allt finns kvar och soldaternas öde etsar sig för alltid fast hos den som besökt WN 62. Gemensam middag

Dag 5 Bayeux

Dagen spenderas i Bayeux med omgivningar.

tapeten.jpg

Man kan inte komma hem till Sverige utan att ha sett tapeten! Detta mästerverk är 1000 år gammalt och berättar om slaget vid Hastings 1066. Tapeten som egentligen är en 70 meter lång linneduk finns centralt i Bayeux. Det blir ofta lång kö på eftermiddagen så det är säkrast att vi gör besöket redan vid öppningsdags kl 09.00. Man går i lugn takt längs tapeten med svensk guidning i hörlurar och skildringen är minst sagt fantastisk.

Efter besöket vid tapeten styr vi kosan till den tyska krigskyrkogården vid Le Cambe.

Calvados-fabrik-(4).JPGDärefter åker vi till ett

Calvadosbränneri.

Resterande tid av dagen disponerar du på egen hand för att bekanta dig med Bayeux, Dômen, muséerna, den brittiska krigs-kyrkogården eller helt enkelt bara strosa omkring och njuta av denna historiska stad.

Dag 6 Bayeux

Pegasus-Bridge-(10).JPGEn av resans höjdpunkter blir besöket vid Pegasus Bridge i Bénouville. Major John Howards lätta kompani genom-förde som första allierade anfall den beryktade attacken med glidflygplan mot broarna över floden Orne och kanalen intill. Här finns Pegasus Bridge kvar (även om den nu ligger på landbacken) och café Gondrée samt de tyska nästen som överraskades totalt under de första minuterna av 6 juni 1944. Detta var helt enkelt en bragd som hade avgörande betydelse för landstigningens fortsatta utveckling. Här ligger också ett museum som är fyllt av soldaternas personliga tillhörigheter.

Arromanches ligger längs återresan till hotellet. Området togs aldrig från havet. Man sparade byn för det var här man skulle anlägga den konstgjorda hamnen som fortfarande ligger på den plats där den först användes för 75 år sedan!

Muséet i Arromanches är väl värt ett besök. Man får en mycket bra uppfattning om detta gigantiska mästerverk av ingenjörerna på andra sidan Engelska Kanalen. Filmen som visas har en del unika bilder. De som inte vill gå in på museet kan ta en promenad på stranden bland alla kasuner och brorester som ligger och rostar. Andra deltagare kommer säkert att ägna all sin tid åt franskrostat kaffe på La Marine där kan man sitta med benen hängande över barriären och bara ha semester! Middag på hotellet.

Dag 7 Bayeux - Geldrop

Vi lämnar Bayeux och Normandie för denna gång. Flera upplevelser rikare åker vi mot vårt hotell i Geldrop. Vi checkar in på NH Hotel Geldrop där en god middag och sköna sängar väntar.
Ca 65 mil.

Dag 8 Geldrop - Lübeck

Vi lämnar Veldhoven och förflyttar oss på vägarna där de brittiska markstyrkorna, under operation Market Garden, ryckte fram för att möta och understödja de amerikanska och brittiska luftlandsättningsförbanden som kämpade för att erövra broarna över floderna i området.

I Groesbeek möter vi en guide som under ca 1,5 timme tar oss med på en tur runt slagfälten. Vår färd går därefter vidare över Arnhem mot vår hotell i Lübeck.

Vi checkar in på Holiday Inn Lübeck där vi också äter en god middag. Ca 55 mil.

Dag 9 Lübeck - Örebro

Tack och farväl till kontinenten för denna gång! Efter frukost lämnar vi Lübeck och tar oss norrut upp till Puttgarden där vi tar färjan över till Danmark. Vidare till Helsingör och färja över till Helsingborg.

Vi beräknas vara åter i Örebro ca kl 22.00. Vi säger farväl till våra reskamrater efter några härliga dagar tillsammans.

En resa utöver det vanliga!

Ca 75 mil.

                       kyrkogarden20colleville.jpg

                              Kyrkogård vid Colleville sur Mer

rester20av20konstgjorda20hamnen20i20arromanches.jpg

                          Rester av konstgjorda hamnen i Arromanches

Avresedatum:                                              4/9

Resdagar:                                                         9

Pris per person                                     11 990:-

Frivilliga tillägg:

Enkelrumstillägg                                          3790:-

Avbeställningsskydd                                       150:-

Reservation av plats i buss                              200:-

I resans pris ingår:

  • Bussresa
  • Färje- och vägavgifter
  • 8 övernattningar med del i dubbelrum inkl halvpension från middag dag 1 till frukost dag 9
  • Utflykter enligt program
  • Entréer till Sainte Mère Église, Pegasus Bridge Museum, Arromanches Museum, Tapeten, Eben-Emael samt Nijmegen
  • Besök på ett Calvadosbränneri
  • Reseledarservice

Pass:

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet

Valuta: Eu-flagga.jpg

Euro

Tips:

www.normandie-tourisme.fr

www.memorial-pegasus.org

www.fortissimus.be

www.fort-eben-emael.be

www.rememberseptember44.com

www.bevrijdingsmuseum.nl

www.geografi.nu

www.ud.se/resklar

Väder

Den Universella Valutakonventeraren

Tullverket

För Er som önskar stannar vi på ut- eller hemresan vid en stormarknad så att man kan handla hem lite smått och gott.


Bayeux-(13).JPG

tulpaner-lila.jpgtulpaner-rosa-red.jpg

Omaha-Beach-(10).JPG

Våra hotell

Lübeck

Park inn by Radisson***

Willy-Brandt-Allee 1-5

D-23554 Lübeck

Tel: +49 (451) 15040

www.parkinn.com/hotel-luebeck

Holiday Inn Lübeck ***

Travemuender Allee 3

D-23568 Lübeck

Tel: +49 (0) 451 37060

www.hi-luebeck.de

Antal rum: 159 - med dusch, toalett, TV

Hiss: Ja

Rummen har utsikt över staden. På hotellet finns bastu, swimmingpool, restaurang och bar/lounge.

Liège

Ramada Plaza Liège City Center ****

Quai Saint-Léonard 36

4000 Liège Belgium

Belgium tel: 04 228 81 11

International tel: +32 (0)4 228 81 11

https://ramadaplaza-liege.com

Antal rum: 78 - med dusch, toalett, TV

Hiss: Ja

Hotellet ligger i centrala Liège. På hotellet finns restaurang och bar.

Bayeux

Novotel Bayeux ***

117 Rue Saint Patrice

Rond Point de Vaucelles

14400 BAYEUX, Frankrike

Tel: +33 2 / 31921611

www.accorhotels.com/gb/hotel-0964-novotel-bayeux/index.shtlm

Antal rum: 77 - med dusch, toalett, TV

På hotellet finns swimmingpool, restaurang och bar.

Geldrop

NH hotel Geldrop  ****

www.nh-hotels.com

Tel: +31 40 253 7475

Antal rum: 509 - med dusch, toalett, TV

Hiss: Ja

Alla rum har ljus, modern inredning och trämöbler. På hotellet finns restaurang och bar.


 

 

 

Resan är bindande vid bokningstillfället.

 

 

1pdf Allmänna resevillkor 

 

1pdf Särskilda resevillkor

 

 

VÄLKOMMEN MED DIN BOKNING!

 

Ring 019-315050 för bokning eller vid frågor.     

© Lindbergs Buss AB