FRANSKA VINRESANS ABC

ALSACE, BOURGOGNE & CHAMPAGNE

15-23/9 2018

Franska vinresans ABC är resan för livsnjutaren och vinintresserade.

Knapp_BOKA_HAR_300.png

Följ med på en innehållsrik resa till tre av Frankrikes intressanta regioner; Alsace, Bourgogne och Champagne.

Vi åker utmed ”Route du vin” i Alsace genom små vinbyar med blomstersmyckade korsvirkeshus. Vi besöker sedan Bourgogne med sitt rika kulturarv. Ett område som framställer några utav Frankrikes bästa viner. Vi avslutar med ett besök i Reims där vi kan smaka av den lyxiga, goda och bubblande champagnen.

Ordet Santé betyder både skål och hälsa på franska. En resa för alla sinnen!

Dag 1 Örebro - Hamburg

Avresa från Örebro tidig morgon (kl 05.00). Vi färdas genom Sverige söderut via Danmark och med färja Helsingborg- Helsingör (20 min). Vidare genom Danmark till Rödby. Färjan tar oss snabbt över till Puttgarden (45 min) varifrån vi fortsätter till Hamburg. Här checkar vi in på Leonardo Hotel Hamburg Stillhorn där en god middag och sköna sängar väntar.

Ca 80 mil.

Dag 2 Hamburg - Colmar

Efter en god och mättande frukost fortsätter vår resa söderut genom Tyskland in i Alsace. Vi inkvarterar oss för två nätter i Colmar, staden som kallas ”lilla Venedig”. På kvällen serveras vi en middag på vårt hotell Mercure Centre Unterlinden.

Ca 76 mil.

Port-i-Alsace-Foto-CIVA-Hamm-www-tourisme-alsace-com.jpg

I Colmar ser man korsvirkeshus med blomstersmyckade balkonger, mysiga vinstugor och smala gränder.

Det är också en viktig kultur- och handelsstad. Här tillverkas även många ölsorter t ex Kronenbourg.

Dag 3 Colmar

Vi tillbringar hela dagen i Alsace där man i huvudsak producerar vita viner. Alsaceviner har haft gott rykte ända sedan medeltiden. Vanliga druvor är Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Muscat och Sylvaner. Vinflaskorna smalnar av mot korken och kallas därför ibland flöjtflaskor (flûte).

På förmiddagen gör vi ett besök hos den anrika firman Dopff Au Moulin som ligger i Alsaces charmigaste och mest pittoreska by Riquewihr. Vi provsmakar fyra viner, en Cremant och om vinet smakar finns det naturligtvis möjlighet att köpa lite med sig hem.

Tid att utforska den vackra staden Colmar på egen hand. Ta en promenad i de gamla kvarteren, shoppa i de små butikerna, sätt dig på ett café och titta på folklivet eller besök någon av de trevliga vinstugorna. På muséet Unterlinden som är inrymt i ett tidigare dominikanerkloster kan den konst-intresserade beskåda Grünewalds berömda Issenheim-altare från 1500-talet.

På eftermiddagen träffas vi igen och åker en båttur (30 min) som avgår från de romantiska kvarteret Petite Venise.

Ikväll äter vi middag på egen hand.

Dag 4 Colmar - Beaune

Efter frukost fortsätter vi söderut från Alsace till Beaune som är huvudort i vinlandskapet Bourgogne. Detta berömda vindistrikt sträcker sig 60 km mellan Dijon och Chagny. Området norr om Beaune kallas för Côte de Nuits och området söder om Beaune kallas för Côte de Beaune. Beaune är en trevlig gammal stad med ringmur, gamla hus och en pittoresk miljö.

Chateau-du-Clos-de-Vougeot.jpgI staden Nuits-Saint-Georges besöker vi Cassissium. Där provsmakar vi de underbarar svarta vinbären som fransmännen kallar ”Cassis”. Vi har också chans att inhandla lite av den goda drycken.

Vi checkar in på Ibis Beaune Centre för två nätter.

Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Passa på att promenera runt i stadens centrum, besök stadens vinmuseum eller det gamla hospitalet Hotel de Dieu med sitt vackra mångfärgade tak.

På kvällen äter vi en gemensam middag på Restaurant La Grilladine. Ca 28 mil.

Dag 5 Beaune

Vi startar dagen med ett besök på renässansslottet Chateau du Clos de Vougeot där vi får en rundvisning (engelsktalande guide).

Efter lunch väntar ett besök på Patriarche Pere et Files. En rundvisning med audioguide står på programmet. Vi får även provsmaka 6 sorter av den goda dycken.

På eftermiddagen har vi lite tid på egen hand innan kvällens middag som vi äter på en trevlig restaurang i Beaune.

Dag 6 Beaune - Reims

Vi lämnar Beaune efter frukost och åker mot nordväst till den lilla byn Chablis. Här tillverkas världsberömda torra vita viner av Chardonnaydruvor. På Brocard får vi provsmaka 5 sorter av det goda vinet.

Reims-katedralen-Notre-Dame-ATOUT-FRANCE-CRT-Champagne-Ardenne-Oxley-20061017.JPGResan fortsätter norrut mot Reims i regionen Champagne. I den världsberömda Nôtre Damekatedralen har nästan alla franska kungar kommit sedan 1000-talet för att krönas.

Reims är belägen vid Aisne-Marne-kanalen. Reims är förutom av historiska skäl, känd som producent av Champagne. På latin betyder ordet campagna öppet fält. Säg den som inte tänker på pompa och ståt när man pratar om champagne.

Champagne, mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i östra Frankrike. Det är vanligt att ordet champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, men det är endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”Méthode Champenoise” som får lov att kallas champagne.

Förutom den vanligaste typen av champagne som är ljust grön eller gul i färgen förekommer även rosa champagne. Till skillnad från i fallet med rosévin kommer oftast inte färgen av att musten fått ligga med skalkontakt med blå druvor. I stället erhålls vanligtvis den rosa färgen genom att stilla rött vin blandas med den nästan färdiga champagnen.

Vid framställningen används tre olika druvor: Chardonnay - grön druva, Pinot Noir - blå druva eller Pinot Meunier - blå druva.

Vi bor på Grand Hotel Continetal. Kvällen avslutas med en 3-rätters middag på en restaurang i Reims. Glöm inte att smaka av den mousserande festdrycken på något av vinhusen innan det är dags att lägga huvudet på kudden. Ca 34 mil.

Dag 7 Reims - Luxemburg

Champagne-Mumm.jpgEfter frukost besöker vi det välkända champagnehuset Mumm. Vi provsmakar 1 glas av deras goda champagne och får även en rundvisning.

Innan vi säger au revoir till Reims möter vi upp en engelsk talande lokalguide som visar oss runt i Reims. Vi ser bl a stadens stolthet, den mäktiga katedralen. Katedralen är från 1200-talet och förstördes till vissa delar under första världskriget men har blivit restaurerad. Den är en av Frankrikes viktigaste och största byggnadsverk. Den är framförallt känd för sin rika skulpturala utsmyckning.

​Sedan är det dags att ta farväl av Frankrike för denna gång och vi beger oss norrut med sikte på Luxemburg. Vi checkar in på Hotel Parc Plaza där vi också äter en god middag. Ca 27 mil.

Dag 8 Luxemburg - Bremen

Efter frukosten åker vi mot Bremen. Bremen var en av hanseförbundets viktigaste städer och har en spännande historia. Här checkar vi in på Radisson Blu Hotel som ligger centralt i innerstaden vid Marktplatz med de stora affärsgatorna och varuhusen på bekvämt avstånd. I den gamla Hansastaden finns det gott om trevliga restauranger, caféer och shopping. Gemensam middag på kvällen. Ca 48 mil.

Dag 9 Bremen - Örebro

Tack och farväl till kontinenten för denna gång! Efter frukost lämnar vi Bremen och tar oss norrut upp till Puttgarden där vi tar färjan över till Danmark. Vidare till Helsingör och färja över till Helsingborg.

Åter i Örebro senare på kvällen. Vi säger farväl till våra reskamrater efter en underbar bussrundresa där vi besökt Frankrikes klassiska vindistrikt - Alsace, Bourgonge och Champagne. Santé! Ca 90 mil.

                       kyrkogarden20colleville.jpg

                        

rester20av20konstgjorda20hamnen20i20arromanches.jpg

                        

Avresedatum:                                           15/9

Resdagar:                                                        9

Pris per person                                     11 550:-

Frivilliga tillägg:

Enkelrumstillägg                                          2 820:-

Avbeställningsskydd                                       150:-

Reservation av plats i buss                              200:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa
 • Färje- och vägavgifter
 • 8 övernattningar med del i dubbelrum inkl frukost
 • 7 middagar
 • Utflykter enligt program
 • Vinprovning av 4 viner, 1 Cremant inkl rundvisning på Dopff Au Moulin
 • Båttur i Colmar
 • Besök på Cassissium & provsmakning av cassis i Nuit Saint Georges
 • Rundvisning på Chateau du Clos de Vougeot (eng.talande guide)
 • Rundvisning med audioguide inkl vinprovning av 6 sorter på Patriarche Pere et Files
 • Vinprovning av 5 viner på Brocard i Chablis
 • Gående rundtur med lokalguide i Reims
 • Rundvisning på Mumm inkl 1 glas champagne
 • Reseledarservice

Pass:

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet

Valuta: Eu-flagga.jpg

Euro

Tips:

www.dopff-au-moulin.fr/

www.cassissium.fr

www.patriarche.com

www.brocard.fr

www.mumm.com

www.tourisme-colmar.com

www.beaune-tourism.com

www.reims-tourism.com

www.visitluxembourg.com

www.bremen-tourism.com

www.geografi.nu

www.ud.se/resklar

Väder

Den Universella Valutakonventeraren

Tullverket

För Er som önskar stannar vi på ut- eller hemresan vid en stormarknad så att man kan handla hem lite smått och gott.


Bayeux-(13).JPG

Omaha-Beach-(10).JPG

Våra hotell

Hamburg

Leonardo Hotel Hamburg Stillhorn ****

Stillhorner Weg 40,

D-21109 Hamburg, Tyskland

Tel: +49 40 750150

www.leonardo-hotels.com

Antal rum: 150 - med dusch, toalett, TV

Hiss: Ja

Fräscha rum. På hotellet finns bastu, restaurang och bar.

Colmar

Mercure Centre Unterlinden ****

15 Rue Golbéry

68000 Colmar, Frankrike

Tel: +33 3 89 41 71 71

www.mercure.com

Antal rum: 76 - med dusch, toalett, TV

Hiss: Ja

Hotellet ligger i centrala Colmar.

På hotellet finns bastu, restaurang och bar.

Beaune

Ibis Beaune Centre ***

7 Rue Henri Dunant

21200 Beaune, Frankrike

Tel: +33 3 80 22 75 67

www.ibishotel.com

Antal rum: 73 - med dusch, toalett, TV

Hiss: Ja

Hotellet ligger 500 meter från den historiska stadskärnan.

På hotellet finns utomhuspool, restaurang och bar.

Reims

Grand Hotel Continental ***

1 Boulevard du Général Leclerc

51100 Reims, Frankrike

Tel: +33 3 26 40 39 35

www.grandhotelcontinental.com

Antal rum: 50 - med dusch, toalett, TV

Hiss: Ja

Hotellet ligger i en historisk herrgård från 1800-talet, på en gågata i hjärtat av Reims. På hotellet finns restaurang och bar.

Luxemburg

Hotel Parc Plaza ****

5a Avenue Marie-Thérèse

2132 Luxembourg,

Tel: +352 45 61 41 42

parc-plaza.hotels-in-luxembourg.com/sv/

Antal rum: 89 - med dusch, toalett, TV

Hiss: Ja

Hotellet ligger 10 min promenad från Luxemburgs

centrum. På hotellet finns hiss, restaurang och bar.

Bremen

Radisson Blu Hotel, Bremen ****

Böttcherstraße 2

28195 Bremen, Tyskland

Tel: +49 421 36960

www.radissonblu.com

Antal rum: 235 - med dusch, toalett, TV

Hiss: Ja

Hotellet ligger knappt 5 min promenad från katedralen

i Bremen. På hotellet finns hiss, pool, restaurang och bar.


 

1pdf Ladda hem resebeskrivning i pdf-format

 

 

Resan är bindande vid bokningstillfället.

 

 

1pdf Allmänna resevillkor 

 

1pdf Särskilda resevillkor

 

 

VÄLKOMMEN MED DIN BOKNING!

 

Ring 019-315050 för bokning eller vid frågor.     

© Lindbergs Buss AB